BURHAN UYGUR

Yazar adı: Burhan Uygur
Basımevi:  Artrium Modern
Türü: Katalog
ISBN: –

Sıra No: KTLG 005

Modern Türk Resmi’nin bohem çocuğu, sıra dışı ve özgün ressamlarından Burhan Uygur’un aile koleksiyonundan eserleri 19 Şubat’tan itibaren Artium Modern’de sergileniyor
Artium Müzayede’den Yeni ve “Modern” Bir Mekan

Müzayede geleneğinin başarılı temsilcilerinden, köklü bir geçmişe sahip olan Artium Sanatevi, Beyoğlu’ndaki yeni mekanı Artium Modern’i Burhan Uygur sergisiyle açıyor. Artium Modern, eski Union Française binasında 1000m2 sergileme alanına sahip yeni mekânında bundan sonra Türk sanatının çağdaş örneklerine yer vermeye hazırlanıyor.

Çağdaş Türk sanatına müzayedeci kimliğiyle yeni bir soluk kazandırmayı hedefleyen Artium Modern, genç kuşak sanatçılara bir alternatif olması bakımından da Türkiye sanat ortamında önemli bir ara yüzde duruyor.

Şiirsel ve Figüratif

Artium Modern’in bu anlamda kapılarını, sanat-hayat ilişkisinde farklı bir çizgide duran, soyut resmin önemini yitirmeye başladığı, toplumcu akımın öne çıktığı bir dönemde, şiirsel, figüratif çalışmalarıyla ana akımın dışında durarak da yeteneğini fark ettiren Modern Türk Resmi’nin önemli isimleri arasında bulunan Burhan Uygur ile açması da bilinçli bir seçim.

Burhan Uygur’dan Nefesleri Kesecek Bir Sergi

Burhan Uygur, Türk resminde özel bir yere sahip. Sağlığında sanatçı kimliğiyle kendini kabul ettirmiş, hayatının her döneminde sanatından beslenmiş, üretkenliğini devam ettirmiş bir sanatçı. Uygur’un, Tirebolu’da başlayan yaşamı 1968 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Nurullah Berk ve Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyelerinde aldığı sanat eğitimiyle Türk sanat tarihinde önemli izler bırakacak şekilde devam eder. 1980’lerde Ankara ve İstanbul’da yeni galeriler açılmaya ve sanat ortamı canlanmaya başladığında sergi açmak için en çok aranılan isim Burhan Uygur olur. 1978 yılında Sedat Simavi Vakfı ödülünü alan sanatçı belli bir çizgiye ulaşmıştır. Burhan Uygur’un çalışmaları, sanatla gündelik hayat arasında adeta bir köprüdür. Resimlerini oluşturan öğeler, sanatçının deneyimlerinden kesitler barındırır ve samimi bir dil üzerine kurulan mısralarla harmanlanmıştır. Resimlerinin kıyısına not ettikleri Burhan Uygur’un iç dünyasını tüm açıklığıyla ortaya koymasına yardımcı olur.

Sınır Tanımayan Bir Ressam

Konu seçiminde ayrım yapmayan sanatçı, “Bir masanın üzerinde bir bardak, yanında bir çiçek bile içinde insan figürü olan bir resim kadar beni cezbeder, alıp başka taraflara uçurur. Hepsinde aynı tatlı acıyı çekerim, aynı tatlı zevki tadarım. Yeter ki seveyim”. “Günlük yaşamdaki her şeyi resimlerime konu olarak alırım” diye belirttir. Farklı tekniklere ve materyallere olan ilgisi, günlük hayattan sıradan objelere çalışmalarında yer vermesi Burhan Uygur’un sanatının özellikleri arasında görülür.

Bu Boyutta Bir Sergi İlk Olacak

Sergi, Uygur’un tamamı aile koleksiyonundan, bugüne dek sergilenmemiş farklı dönemlerine ait toplam 140 adet eseri bir araya getiriyor. Sanatçının 1970’lerden 1992’ye uzanan, mezuniyetinden hemen sonraki üretimlerini de kapsayacak şekilde çeşitli dönemlerinden örneklere yer verilen seçkide, tuval, kâğıt, karton ve duralit üzerine çalışmalar yer alıyor. Uygur’un iki büyük boyutlu çalışması da sergide öne çıkan çalışmalar arasında bulunuyor. Sanatçının gündelik hayatını sanatından kesinlikle ayırmadığının en belirgin örnekleri arasında bulunan taş, tabak ve ekmek tahtaları üzerine resmettiği desenler de ilk kez sergileniyor.

Her Detay Düşünüldü

Şimdiye kadar gerçekleşen Burhan Uygur sergilerinin en büyüğünden birisi olan sergiyi oluşturmak için yıllara yayılan bir çalışma gerçekleştirildi. Serginin en önemli özelliklerinden birisi, eserlerin bir müze düzeninde sunuluyor olması. Bunun için çerçevesinden ışıklandırmasına kadar her detay düşünüldü. Ayrıca sergide, aile portrelerinden oluşan birçok eser satışa çıkarılıyor.

Burhan Uygur sergisi 20 Şubat – 19 Mart tarihleri arasında Pazar günleri dışında her gün 12.00– 20.00 saatleri arası görülebilir.

Artium Modern
Meşrutiyet Caddesi No.99 Beyoğlu
T. 0212 249 15 15 infoartiumsanatevi.com

Tarih: 20 Şubat-19 Mart 2010

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook