ORTAÇAĞ TÜRK TOPLUMLARI HAKKINDA

Yazar: Sencer Divitçioğlu

Türü: Tarih

Basımevi: YKY, 2004

ISBN: 975-363-912-0

Sıra No: TAR 004

Sosyal bilimler alanında iktisat en katı, tarih ise en yumuşak olanıdır. Kökeni iktisatçı olan kişi, birkaç kitap karıştırdıktan sonra bu yumuşaklığın biraz sertleşmesi gerektiğine inanır’ diyor Sencer Divitçioğlu. Kırk yıl boyunca iktisat teorisiyle uğraştıktan sonra rotasını tarih bitimine doğru çeviren bir bilim adamının deneyimiyle konuşuyor kuşkusuz.

Orta çağ Türk Toplumları Hakkında, Divitçioğlu’nun, tarihi ‘katılaştırma’ çabalarının ürünü. Kitaptaki dokuz makale yazarın, Kök Türkler’den (552-744) Osmanlı’nın İstanbul’u fethetmesine (1453) kadar uzanan dokuz yüz yıllık dönemi açıklamak/anlamak için geliştirdiği araştırma programının yeni birer halkası. Divitçioğlu, bu kitapta ortaçağ Türk toplumlarının iktisadi yapılarını, yönetsel ve siyasal erklerini, akrabalık ve soy ilişkilerini, dinsel alanda geçirdikleri evrimleri alışılmadık bir retorikle anlatarak, Türk tarihini ‘alaturka anlatı’ ve ‘hikaye etme’ sanatlarından kurtarıyor.

Bir tarih metodolojisi oluşturuyor ve yaptığı tüm tahlilleri, yorumları formelleştiriyor. Kullandığı dili de, modern sosyal bilimlerin yararlandığı kavram dağarını aratmayacak bir biçimde, çeşitli Türkçe sözlüklerden devşirdiği kelimelerle zenginleştiriyor. Tarihi tersinden ya da düzünden değil, düpedüz ‘yeniden’ ama bu kez ‘başka türlü’ okumayı öneriyor Sencer Divitçioğlu.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook